Introductie hormonen

 

Hormonen wat zijn dat?

 

Iedereen weet wel dat er hormonen aanwezig zijn in je lichaam, en vooral dat je er veel last van kunt hebben. Maar wat zijn hormonen nu eigenlijk? Je zou het kunnen zien als een orkest. Daarvan is de hypothalamus de dirigent, deze stuurt de hypofyse aan en wordt beïnvloed door het zenuwstelsel en de zintuigen. Bijvoorbeeld als het ‘s avonds donker wordt, gaat het lichaam in ruststand. Melatonine wordt aangemaakt om te kunnen slapen.

De hypofyse speelt de eerste viool en maakt hormonen aan waarmee ze op haar beurt de hormoonklieren stimuleert, de schildklier en bijschildklier en de eierstokken en testes. Dan praat je over de stofwisseling en voortplanting.

Daarnaast spelen ook de alvleesklier en darmen een grote rol wanneer het gaat om voeding en vertering.

En tenslotte zo ongeveer de meest invloedrijke de nieren en de bijnieren, vooral deze laatste zijn hele kleine orgaantjes welke in actie komen wanneer er spanning en stress is.

Wanneer er vaak en veel stress is kun je gerust stellen dat dit van invloed is op alle overige functies.

 

Hormonale disbalans?

 

Het is een prachtig en ingenieus systeem van het lichaam en wanneer er een goed evenwicht is, hormoonbalans, dan komt daar een mooi muziekstuk uit voort.

Om deze balans te bewaren zijn onze hormoonklieren dag en nacht bezig. Een tijdelijke disbalans is op zich geen probleem, er treden mechanismen in werking die dat op hun beurt weer opheffen. Langdurige verstoring is ingrijpender en zal daardoor nog meer verstoringen en problemen teweeg brengen. Het gebruik van de pil bijvoorbeeld grijpt in op de natuurlijke cyclus. Bij sommige vrouwen kunnen er klachten optreden als gewichtstoename, hoofdpijn en pijnlijke borsten.

 

Hormoonyoga

 

Het doel van hormoonyoga is de hormonale balans te ondersteunen. Dat doe je door de hormoonklieren te stimuleren met aandacht en gerichte oefeningen; yoga en ademoefeningen. En door het lichaam en de geest te ontstressen. De grote verstoorder blijft chronische stress, zo gaan overgang en stress bijvoorbeeld totaal niet samen.

In de masterclasses die dit voorjaar gepland staan rondom overgang en fertiliteit (vruchtbaarheid), geef ik specifieke oefeningen, yogaseries en QiGong series die de hormoonfuncties en balans ondersteunen. Een belangrijk onderdeel is voeding en hoe dat je hormonen beïnvloedt.

Voor diegenen die graag zelf willen oefenen en houden van een wat steviger serie, is er de hormoonserie van Dinah Rodrigues.

 

3 Tips

 

1 Zorg voor een gezonde mondflora. Dat lijkt gek maar ontstekingen in de mond en bloedend tandvlees, zorgen ook voor ontstekingen in de darmen. Deze wil je vooral gezond houden. In een volgend blog schrijf ik hierover wat meer.

 

2 Hoe ontspan jij? Wat helpt jou om tot jezelf te komen en los te kunnen laten? Ga er af en toe op uit en ga eens lekker wandelen in de natuur.

 

3 Begin je dag 10 minuten eerder, neem even de tijd na het opstaan om je adem en je lichaam te voelen en een intentie voor de dag te maken. Zo gun je jezelf een mooie start.

 

 

25 januari 2020

Sigrid Paesbrugge

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *