Les Vaux, “de week van je leven”

Zomer 2017 en 2018 heb ik twee weken doorgebracht op het prachtige boerenland in de Auvergne bij Les Vaux. Een bijzonder mooie plek en landelijke omgeving waar Elly de Bruin en Jan Ligthart weken organiseren voor kankerpatiënten. Ik maakte er deel uit van het team als bewegingstherapeut. Les Vaux is een plek waar kankerpatiënten alle zorg en aandacht krijgen in de verwerking van het ziekteproces en wat dat allemaal teweegbrengt.

Er is de groep waarin mensen zich in elkaars verhaal kunnen herkennen en steun kunnen vinden bij elkaar. En na een week van intensief hiermee bezig zijn plannen maken voor de toekomst.

Met een team van vijf man wordt er een ongelooflijke hoeveelheid energie opgeladen en omgezet in gerichte actie, naar dat wat op dat moment nodig is. Vooral aandacht voor de gasten, liefdevol, troostend en oprecht.

Kanker is een ziekte die, ondanks de steeds betere behandelmethodes, het leven van de patiënt helemaal op zijn kop zet. Na de behandelingen denkt de omgeving al snel, nu is alles weer in orde en gaan we verder op de oude voet. Niets is minder waar, de gevolgen van de behandelingen eisen hun tol, lichamelijk en geestelijk.

Lichaamswerk, beweging als zachte yoga, Qi Gong, ademoefeningen en ontspanning, hebben als doel het verbeteren van de verstandhouding met het lichaam. Werkelijk contact maken en communiceren met het lichaam brengt bewustwording en herstelt het vertrouwen in de eigen wijsheid van het lichaam.

Mijn inbreng, de ochtend start met in stilte lopen naar een plek met prachtig uitzicht, waar we met zacht rekken en strekken, het lichaam wakker maken. Na afloop bewaren we de stilte en nemen het thema van de dag ter harte.

In de privé sessies een meer persoonlijk aanbod met technieken om stress te reduceren, een zoektocht naar wat het lichaam en geest nodig hebben en waar de behoefte ligt. Ademoefeningen, meditatie, hartcoherentie een QiGong of een yogasessie. We sluiten meestal met een troostende aanraking, een massage van de voeten, handen, rug of het gezicht.

Aan het einde van de dag wordt er afgesloten met een ontspanningsoefening ter voorbereiding op het slapen gaan.

Ik ervaar deze weken als zeer intens, bijzonder en intiem en ik vind het waardevol om hieraan een bijdrage te leveren.