Voeding en hormonen

Wat je eet dat ben je en bepaalt voor een groot deel je hormoonhuishouding. Daarom ook hoe energiek jij je voelt en hoe je stemming is. Hormonen werken op celniveau het hele lichaam door.

Maar man o man wat is het lastig om je eetpatroon te veranderen. Volgens mij komt dat vooral door de noodzaak om het leven zo praktisch mogelijk in te delen als werkende en zorgende vrouw. Je koopt dan de makkelijke en snel klaar gerechten en grijpt vaak naar het bekende. Herkenbaar denk ik voor velen.

Je komt al een heel eind wanneer je zo puur mogelijk eet, liefst onbespoten voor de hogere voedingswaarde en met variatie. Gezonde voeding is de bouwstof voor de aanmaak van onze hormonen.

Een aantal zaken zijn cruciaal:

  • Een goede darmwerking, voorkomen van een leaky gut en laaggradige ontstekingen.
  • Zo min mogelijk hormoonverstoorders, xeno-oestrogenen uit plastics en pesticiden let op pure producten ook voor je dagelijkse verzorging.
  • Een optimale orgaanwerking, de leverfunctie is als een kleine fabriek en breekt o.a. oude hormonen af.
  • Een goede spijsvertering door gezonde maaltijden te eten, twee of drie per dag. Zo voorkom je de behoefte om te snaaien en blijft de bloedsuikerspiegel stabiel.

Aging en voeding

Ouder worden zorgt voor de afname van een aantal belangrijke stofjes in ons lichaam. Gelukkig kunnen we de voorraad door slimme keuzes, aardig beïnvloeden en op peil houden. Met andere woorden ouder worden betekent niet dat het hopeloos bergafwaarts gaat. Met een gezonde leefstijl van gevarieerd eten, voldoende beweging en ontspanning kan je je energiek en fit voelen.