Vrouwen en hormonen

Een wonderbaarlijk mooi systeem je cyclus en de verschillende fasen daarbij horende, ieder met hun eigen kenmerkende gemoedstoestand. Tegelijk is dat voor mij jarenlang een worsteling geweest met buikpijn, hoofdpijn en knap humeurig vlak voor de ongesteldheid. Snaai buien omdat dit het enige leek wat een beetje troost gaf. Ik vond mezelf als vrouw er maar bekaaid vanaf komen, kon af en toe jaloers zijn op de man die het maar makkelijk had zonder al die poespas. Dan maar de pil om het leed te verzachten en de kinderwens uit te stellen.

Tegelijk gaf ook die pil weer een aantal bijwerkingen waar ik niet blij van werd. Nu weet ik dat mijn cyclus volledig werd overgenomen door het slikken van de pil en mijn eigen hormoonbalans daardoor verstoord werd.

Ik was een laatbloeier en kreeg mijn eerste kind toen ik 34 was en mijn tweede op 41 jaar. Gelukkig helemaal gezonde kinderen en beide bevallingen zonder problemen. Wat achteraf ook wel een wonder lijkt met de wetenschap dat de risico’s na je 35 ste per jaar toenemen.

De overgang kondigde zich aan rond mijn 50 ste en intussen was ik gestart met het geven van yogalessen. Dat heeft er ongetwijfeld aan bijgedragen dat ik redelijk makkelijk door deze turbulente fase heen ben gegaan.

Wat zeker heeft geholpen is het volgen van een aantal bijscholingen hormoonyoga bij Mieke de Bock (Midlife yoga) en Sylvia Mullaart (Dinah Rodrigues). Kennis brengt inzicht en maakt dat je beter begrijpt wat er gaande is, je leert omgaan met de grote veranderingen en ongemakken, de disbalans die deze fase met zich meebrengt.

Om nog meer verdieping te krijgen en de invloed van voeding en stress op onze hormonen te snappen heb ik de opleiding Trainer Hormoonfactor gevolgd bij Ralph Moorman.

Een combinatie van (hormoon)yoga, voeding en ontspanning hebben een gunstige uitwerking op de hormoonbalans van vrouwen. Een gezonde levensstijl en het oplossen van stress maken dat je als vrouw in je kracht komt, jong of oud.

Klachten waarmee ik je kan helpen:

  • Overgangsklachten
  • PCOS
  • PMS
  • Kinderwens